Kinoa tarımına Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya’nın And Dağları üzerindeki bölgelerde yaklaşık 5.000 yıl önce başlanmıştır. Yine arkeolojik verilere göre günümüzden 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekteydi. İnka Uygarlığı tarafından tarımı yapılır ve manevi değer atfedilirdi.
İçerdiği mucize besin değerleri nedeniyle Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü 2013 yılını “Dünya Kinoa Yılı” ilan edilmiştir. NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) araştırmalarına konu olmuş ve uzay yolculuklarında astronotlar tarafından kinoa kullanılmıştır.
Kinoa içerdiği besin değerlerinden dolayı mucize tahıl, süper tahıl veya geleceğin tahılı olarak adlandırılmaktadır. Tadı buğday ile pirinç arasındadır.
Glutensiz olup çölyak hastaları olanlar için uygundur.
Glutensiz olup çölyak hastaları olanlar için uygundur.
Kinoa Faydaları
Tam Protein:
Kinoa tohumları tam protein kategorisindedir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve bu özelliği ile vejetaryenler arasında oldukça popülerdir. Kinoa, kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülebilir.
Gluten: Kinoa gluten içermez. Bu nedenle Çölyak hastaları ve glutensiz beslenme için önerilir. Kinoa ile glutensiz ekmekler, çörekler hazırlayabilirsiniz. Kinoa gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir.
Demir:
Kinoa Demir bakımından zengindir.
Kinoa Nasıl Tüketilir?
Kinoanın tadı ve kokusu pek baskın değildir, kendine özgü bir aroması vardır. Son derece hafif ve lezzetli olan kinoayı bulgurun ve pirincin kullanıldığı bütün yemeklerde kullanabilirsiniz. Pilav yapabilir, çorbalara koyabilirsiniz. Garnitür olarak yemeklere ekleyebilirsiniz. Haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz. Sebze, et ve tavuk gibi yemeklere de yakışır. Ekmek, kek ve kurabiyelerde, pilavlarda ve dolma içlerinde kullanabilirsiniz. Süt ile haşlayıp veya kavurup irice dövdükten sonra müslilere ekleyebilirsiniz. Un haline getirip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
Kinoayı akan suda iyice yıkayın. 1 ölçü kinoa için 2 ölçü sıvı kullanılmalıdır. Su yerine tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ısısını azaltın. Kısık ateşte 12-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin. Şimdi afiyetle yiyebilirsiniz.
Alerjenler:
- Gluten içermez.
- Koruyucu içermez.
- İlave şeker içermez.
Çölyak hastalarına uygundur.
Laktoz içermez.
Besin Değerleri: 100 g içerisinde
Protein 14,12 gr
Karbonhidrat 64,16 gr
Yağ 6,07 gr
Protein 14,12 gr
Karbonhidrat 64,16 gr
Yağ 6,07 gr
Şeker 2,2 gr
Lif 7 mg
Sodyum 5 mg
Kj 1539
Kcal 368
Kcal 368
Ayrıca Beyaz, Kırmızı ve siyah olmak üzere 3 çeşit kinoa vardır. Hepsini ama bir arada denemek isterseniz Karışık Kinoa 3 Renkli karışım Kinoa ile tüm çeşitlerini bir kerede deneme imkanınız olur.
Karışık Kiona ile farklı tadları bir arada yaşayın! Her kinona türünün su çekmesi, aroması ve kullanımı farklıdır.
Bu farklılıkları bir arada denemek isteyenler için üretilmiş 3 Renk Peru Orjinli Karışık Kinoa
Vegandır, Gluten İçermez ve Şeker İlavesi Bulunmaz! Çölyak ve Vegan beslenmeye uygundur
100g kinoa’da 69g karbonhidrat bulunur. Mineral olarak demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum açısından çok zengindir.
B gurubu vitaminlerinden Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Folik asit (B9) ve Vitamin B6 bulunmaktadır. Bol lif içermektedir.
Bu farklılıkları bir arada denemek isteyenler için üretilmiş 3 Renk Peru Orjinli Karışık Kinoa
Vegandır, Gluten İçermez ve Şeker İlavesi Bulunmaz! Çölyak ve Vegan beslenmeye uygundur
100g kinoa’da 69g karbonhidrat bulunur. Mineral olarak demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum açısından çok zengindir.
B gurubu vitaminlerinden Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Folik asit (B9) ve Vitamin B6 bulunmaktadır. Bol lif içermektedir.
Gluten ihtiva etmeyen kinoa larımızı özellikle paketleme sonrası tekrar labaratuvara göndererek
herhangi bir nedenden ötürü gluten bulaşıp bulaşmadığını tekrar kontrol edip ancak o zaman satışa sunulmaktadır. Bu sayede gluten içermez ve Çölyak hastaları güvenle tüketebilirler.
herhangi bir nedenden ötürü gluten bulaşıp bulaşmadığını tekrar kontrol edip ancak o zaman satışa sunulmaktadır. Bu sayede gluten içermez ve Çölyak hastaları güvenle tüketebilirler.
Sizlerde bu mucizevi tohumları satın almak istiyorsanız Ayışığı Organik sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder