Organik ne demek denildiğinde aslında var olan cümle açıklaması gıda, kozmetik, cilt bakımı içeriklerinde olan maddelerin tamamının gerçek anlamda denetlemeden geçen ve bu içeriklerin hiçbirinin zararlı kimyasallar vasıtasıyla üretilmemiş olması demek.
Bunu biraz açarsak eğer gıda olarak mesela, üretim aşamasında tohumdan başlayarak ekilen toprağın şartları, büyüme aşamasında hiçbir hormon ilacı ve kimyasal ilaçlamaya maruz kalmaması lazım. Çok yakın bir dostumdan öğrendiğim pazarlarda Organik etiketiyle satılan şekilleri bozuk renkleri biraz daha alacalı olan tüm sebze ve meyveleri Organik kelimesi altında normal fiyatının 2-3 katına satıyorlar. Ancak hiçbir şekilde ne bir organik olduklarına dair belgeleri var nede bir onaylanma süreçleriyle ilgili bilgi. Bunu bir çok manav ve satıcı şu şekilde yapıyor, yani evrağı olmayanlar, halde kasalar açılıyor ve şekilleri biraz farklı renkleri biraz canlı olan ürünler seçiliyor ve bunlar organik deniliyor. Aslında diğerleriyle aynı şartlarda üretimleri yapılmış, hiçbir şekilde korunaklı olmayan şartlarda büyümesi sağlanmış ve bir belge ile tescillenmemiş sadece şekilleri farklı diye organik deniliyor. Buna kanmayın.
Bir ürünün organik etiketine sahip olup satışını yapılabilmesi için 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve 25841 sayılı Organik Tarımın Esasları Ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik kapsamındaki organik ürün sertifikası bulunmalıdır
Yukarıdaki hüküm resmi gazeteden alınmıştır. Yani doğal içerikli bir gıda almak istiyorsanız mutlaka bu belgeyi arayın.
Şimdi gelelim kozmetik ve cilt bakımına. İşte burada asıl oyun dönüyor.
Bir ürüne organik etiketi koyup içeriğine;
SLS, mineral yağ, silikon.
PEG emülgatörler.
Carbomerler.
Parabenler.
İzopropil miristat.
Sentetik parfüm ve boyalar.
Yağlı alkoller ve asitler.
Propilen glikol
Ekleyemezsiniz. Bunu yaparsanız eğer hiçbir şekilde o ürün organik olmaz. Elbette şu olabilir, sağlık bakanlığı onaylı denilebilir. Ama organik etiketi koyabilmeniz için sertifikanızın olması lazım.
Bu sertifikalardan bazıları nelerdir? Organik ne demek kısaca sizlere anlatmak ve sertifika içeriklerini sizlere anlatmak istedik.
NaTrue Sertifikası
NaTrue Brüksel merkezli oluşturulan dünyanın gerçek anlamda ilk uluslararası geçerli Doğal ve Organik Kozmetik Sertifikası'dır.
Bugüne kadar bilinen sertifikalar esas olarak ülkesel ve bölgesel karakter taşıyordu ve çok sayıdaki sertifikanın birbirinden farklı kriterleri kargaşaya yol açıyordu. Gerçek anlamda uluslararası bir doğal ve organik kozmetik sertifikası yoktu. Bu kargaşa içinde tüketiciye yol gösterecek apaçık tanımlanmış kriterlere ihtiyaç bulunuyordu.
Doğal ve organik kavramını, gerçek anlamda doğal ve organik olmayan ürünlere karşı korumak amacıyla Brüksel’de iki yıldan beri süren çalışmalar sonunda NaTrue sertifikası oluşturuldu. 2009 başında doğal ve organik kozmetik ürünler, NaTrue sertifikasına göre değerlendirilmeye başlandı.
NaTrue Uluslararası Sertifikası ile gerçek doğal kozmetik tüm dünyada bir bakışta tanınacak.
Brüksel’deki NaTrue Organizasyonu ve Bilimsel Kurulu, gerekli kriterleri sürekli olarak denetleyecek. Ürün formüllerinin kontrolü ise bağımsız sertifikalandırma kuruluşları tarafından yapılacak.
NaTrue işareti ile gerçek doğal kozmetik ile doğala benzer kozmetikler dünyada ilk defa tam olarak ayrılmış olacak.
Bir kaç ürünü için sertifika alabilen bazı firmaların, tüm ürünleri sertifikalıymış gibi davranabildikleri dikkate alınarak, sadece, ürünlerinin en az % 75'i sertifika alabilecek olan firmaların ürünlerine NaTrue işaretinin verilmesi kararlaştırılmış bulunmaktadır.
NaTrue kriterleri, birçok ülkesel ve bölgesel sertifikadan farklı olarak, Natrue web sayfasında tüm ayrıntılarıyla tüketicinin bilgisine sunulmuş bulunmaktadır:
BDIH Kontrollü Doğal Kozmetik
Belirlediği ölçütlere uyulması dünya çapında çalışan Kontrol enstitüsü Ecocontrol tarafından gerçekleşiyor. Kriterlere uyan kozmetikler, damgasıyla belirleniyor. Bu tarafsız kurum, doğal ürünlerden hammadde ve üretimleri temel alınarak ‘kontrollü doğal kozmetik’ olma ölçütünü belirledi.
Hammadde bitkisel olmalı.
Organik tarımdan gelmeli ve kontrol edilmiş olmalı.
Organik toplamayla hasat edilmeli.
Hayvanlar üzerinde test edilmemeli.
Hayvansal hammadde kullanılmamalı.
ECOCERT
ECOCERT, uluslararası "Organik Sertifikalar" sağlayan en önemli organizasyondur. Standart kuralları çok sıkıdır. Üretimin tamamını “her aşamada” denetler. Bitki yetiştirilirken, toplanırken, temiz suyla sulanırken, formül oluşturulurken, dolum aşamasında, paketlenirken, ambara konulurken… ECOCERT sertifikası, ciddi firmaların ve tüketicilerin talep kuyrukları oluşturduğu, uzun bir prosedürden sonra verilen; kâğıdından şişesine kadar çevreye karşı saygılı tutumuyla titiz, ideolojik bir bakış noktasındadır. Bağımsız bir kurumdur. 15 ülkede ofisi, 80 ülkede varlığı mevcuttur.
ECOCERT, organik kozmetikler için standardını şöyle belirlemiş:
- En az % 95 bitkisel ve doğal madde olmalı.
- “Negatif” listesine dâhil olmayan sentetik maddeler %5 ile sınırlı olmalı.
COSMEBIO
Etiği olan kozmetik ürünlerin özelliklerini belirlemek için on kozmetik laboratuvarının işbirliğiyle kurulmuş bağımsız bir kuruluş. COSMEBIO’nun günümüzde 200'den fazla üyesi ve 4000'den fazla sertifikalı ürünü var. Çevre dostu, organik ve doğal ürün arayan tüketiciye rehber bir kurum oldu. Çünkü sektörde organik tarımı, hammadde ve madde tedarikçilerini, özel üreticileri, kozmetik laboratuvarlarını ve dağıtıcıları da şeffaf bir çatıda topladı.
Cosmébio logosunun ardındaki teminat nedir ki?
Cosmebio, organik kozmetik ürünleri üretmek için kullanılan üretim prosedürlerinin şeffafça açıklanmasını şart koşar. Organik ve Çevre Dostu logosu taşıyan ürünler, ağırlıklı olarak doğal maddeler veya doğal kökenli maddeler içermek ve sıkı kurallara uymak zorundadır. En az %95 doğal madde, doğal kökenli madde ya da organik tarım kaynaklı (tüm vakalarda bu oran her zaman% 95 daha fazla) madde içermek zorundadır. PEG, GDO, silikon, parafin, parabenler veya fenoksietanol gibi, sentetik koruyucuların hepsi, sentetik kokuları, renklendiricileri, petrokimya türevlerini kara listeye almıştır, kullanılmaz. İyonize tedavilere karşıdır. Doğaya bir saygı ve ekosistemin dengesi açısından hayvanlar üzerinde test yapılmamasına karşıdır. Ambalaj ve dış ambalajları, biyolojik olarak parçalanabilen ya da geri dönüşümlüdür. Ürünün tüm aşama bilgileri ambalaj üzerinde yer almalıdır.
ECO GARANTİE
Çevreye saygı göstererek, dünyanın ekolojik dengesini bozmadan üretim gerçekleştiren firmaların kurallarını ve kalite normlarını belirleyen kozmetik ve temizlik maddelerini denetleyen bir kuruluş. Sadece kurallarına uyan firmalar bu logoyu kullanabiliyor. Üreticileri de denetliyor.
Kriterleri:
İnsan, hayvan ve bitkiler arası dengeyi bozmadan, kaynakların sürekliliğini etkilemeden üretim yapılması. Sosyo ekonomik dinamikleri göz önüne alarak üreticiyi de tüketiciyi de destekleyen kanunların kollanması. Üretim metotlarının, içerikte kullanılan aktiflerin çevrebilimle ilgili ve insan hakları açısından istismar edilmemesinin gözetilmesidir. Dürüst fiyatlandırma kullanılması. Dönüşümlü malzeme kullanımı sağlamak ve hayvanlar üzerinde test edilmemesi şartı.
ÖKO TEST SEHR GUT
Almanya’nın en iyi test kuruluşudur. Bebek oyuncağından, kozmetiğe, kumaş ve duvar boyasından, elektroniğe, vitamin içeriğinden tahtanın kalitesine ve kimyalına kadar test edip sonuçlarını dürüstçe açıklayan bağımsız bir kurumdur. Onay verdiği ve “iyi” dediği her marka Öko Test logosunu ambalajında taşır ve tüketiciye kandırılmadığını, dürüst firmadan ürün almış olduğunun belgesi gibidir. Ciddi büyük laboratuvarları, dev test atölyeleri ve yüzlerce bilim adamının çalıştığı kurum binasıyla prestiji bir logodur. Almanca “sehr gut” çok iyi anlamını taşır.
VEGAN
“Vegan” sertifikası, vegan yaşam biçimini destekleyen sivil toplum kuruluşu The Vegan Society yetkililerince verilen bir sertifikadır ve içeriğinde hayvanlardan elde edilen hiçbir ürün kullanılmadığını gösterir. Ayrıca The Vegan Society’nin kurucuları “vegan” kelimesini literatüre kazandıran kişilerdir.
CRUELTY FREE
“Cruelty Free” sertifikası Ürünün test aşamasında hayvanlar üzerinde denenmediğini kanıtlar. Ürünlerin test edilme sürecinde hayvanlar üzerinde acı verici ve öldürücü deney yapan firmaları tespit eden dünyaca ünlü hayvanları koruma örgütü PETA (Hayvanlar İçin Ahlaklı Yaklaşım) ile ortak çalışır. “Cruelty Free” sertifikası alan ürün çeşitleri arasında kozmetik ürünler, kişisel bakım ürünleri, ev temizlik ürünleri, kıyafet ve ayakkabılar bulunur.
Eco Control Sertifika
Eco Control Sertifika işareti aşağıdakileri garanti eder:
Kesinlikle enzim kullanılmadığını
Kesinlikle petrokimyasal ve kısmi petrokimyasal tensidlerin kullanılmadığını
Kesinlikle petrokimyasal ve kısmi petrokimyasal koruyucu madde kullanılmadığını
Organik sertifikalı yağlardan elde edilen Saf bitkisel sabunların kullanılmış olduğunu
Sadece organik sertifikalı saf eterik yağların kullanılmış olduğunu
Elektrik ve ısıtma için % 100 yenilenebilir enerjilerin kullanıldığını
PreCert Consulting &Audits tarafından kontrol edildiğini.
İCEA Organik sertifikalı kozmetik ürünler
Yönetmelik ve onaylı listelerde belirtilmiş yasaklanmış maddeler içermezler.
GMO’ lar içermezler.
Üretim sırasında böcek ilacı, hormon kullanılmaz.
Son ürün testinde hayvanlar kullanılmaz.
İonize radyasyon olmadan işlenirler.
Organik sertifikalı bitkisel girdilerle formüle edilirler.
Organik ürün markaları
Organik Ürün Sertifikaları Nelerdir konulu yazımızda sizlere gerçek organik ürün üretmek için gerekli sertifikalardan bazılarını tanıttık. Ayışığı Organik sitemizde sertifikaları olmayan ancak organik ürün etiketine sahip hiçbir markaya yer vermediğimizi özellikle belirtiriz. Sizin sağlığınız için etiket oyunlarına kanmamanızı, etiket okuma ve sertifikaları mutlaka öğrenmenizi rica ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder